Potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015, anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Portului Popular.

Cu acest prilej, și la inițiativa primarului de Mîndîc, Ion Lupașcu în parteneriat cu Secția Cultură Drochia și cu suportul financiar al SRL ”Grildosagro”, director Grigore Lupașcu, astăzi, s-a dat start sărbătorii ”Ziua Portului Popular la Mîndîc”, zi în care comunitatea creștină celebrează sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Oaspeții de onoare ai evenimentului, Corneliu Padnevici, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Monica Babuc, Ministru al Culturii, Vitalie Josanu și Igor Grozavu, vicepreședinți ai raionului Drochia, Petru Ababei, șef Secție Cultură, îmbrăcați în straie naționale s-au alăturat șirului de persoane de toate vârstele, veniți din sat și din raion, de asemenea îmbrăcați în costume naționale, pentru a realiza marșul portului popular pe străzile mîndîcene. Procesiunea a fost înfrumusețată cu câte un popas pe la gospodarii satului pentru a gusta din bucatele și băuturile naționale, destinația finală fiind curtea Gimnaziului, unde s-a desfășurat un spectacol miraculos, susținut de colectivele artistice din raionul Drochia.

Participanții la festivitate au admirat, la fel exponatele Muzeului de Istorie și Etnografie, precum și diversele expoziții prezentate de meșterii, gospodinele, comunitățile și colectivitățile raionului Drochia.

În semn de respect și cu ocazia sărbătorii de astăzi, Monica Babuc și Corneliu Padnevici au primit, fiecare, cadouri: o carte a raionului Drochia,  un ulcior și un suvenir cu simbolica raionului, din partea președintelui raionului Drochia, înmânate de Vitalie Josanu.

Colectivele artistice-participante la sărbătoare au fost decernate cu diplome de participare și premii bănești.

Ziua Portului Popular a demonstrat că la Mîndîc viețuiesc oameni harnici, ospitalieri și promovatori ai culturii, tradițiilor și obiceiurilor populare.

Cu multă iscusință și măiestrie, a moderat festivitatea de astăzi, carismatica Rodica Lozovan, specialist principal, Secția Cultură Drochia.  

 

Căutare

STRATEGIA 2016-2020

Links