La 15 octombrie 2017, în satul Popeștii de Sus din raionul Drochia, o localitate cu frumoase tradiţii şi vechi obiceiuri, a avut loc o minunată sărbătoare.
Sătenii s-au adunat împreună să celebreze Omul, Munca şi Frumosul. 
“Popeştii de Sus: ieri, azi, mâine”, acesta a fost genericul evenimentului. Astfel că manifestarea a fost o împletire din trecut, prezent şi viitor, armonios ornată cu tradiţii culturale, bucate caracteristice localităţii şi multă voie bună.
La sărbătoare, pe lângă primarul satului Iurie Grosu, directorul SRL “Popeşteanca-Agro”, Andrei Starii, săteni veniţi în număr mare, au participat Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedinte al Organizaţiei raionale Drochia a Partidului Democrat din Moldova şi Vitalie Josanu, vicepreşedintele raionului Drochia.
În luarea sa de cuvînt parlamentarul a menţionat importanţa păstrărării tradiţiilor şi obiceiurilor, dar şi promovarea lor.
- Cunosc faptul, că satul Popeştii de Sus este o localitate cu rădăcini răzeşeşti şi că spiritul de gospodar este o calitate a popeştenilor, - a menţionat Corneliu Padnevici. – Mai şiu că la Popeştii de Sus şi astăzi se mai ţes covoare, meşteşug transmis din generaţie în generaţie. Oamenii din partea locului sunt cunoscuţi şi ca iscusiţi fântânari, meşteri de butoaie, tâmplari. Tocmai de aceea, sunt mai mult decît binevenite astfel de întruniri ale consătenilor de vârstă diferită. Or, în cadrul lor oamenii în etate îşi expun experienţa, realizările şi gândurile, fapt ce serveşte drept o şcoală a vieţii pentru tînăra generaţie. Mulţumesc în mod special primarului Iurie Grosu, pentru organizarea acestui festival şi vreau să cred, că această tradiţie va avea continuitate, - a încheiat deputatul.
Şi primarul de la Popeştii de Sus a menţionat despre importanţa unor astfel de sărbători, mulţumindu-le consătenilor, dar şi consilierilor săteşti, pentru susţinere şi ajutor în perioada de pregătire a festivalului. Dînsul a stăruit să sublinieze şi despre conculcrarea temeinică dintre APL şi administraţia SRL “Popeşteanca-Agro”, în frunte cu directorul Andrei Starii.
Iar Andrei Starii, a spus în alocuţiunea sa, că acolo unde primăria şi agenţii economici au puncte de tangenţă şi conlucrare gospodărească, în câştig sunt, întâi de toate, localitatea şi oamenii ei. 
- Pentru că, pînă la urmă, - a spus Andrei Starii, - şi organul de administrare publică, şi liderii din agricultură care activează în teritoriu fac un lucru comun întru prosperarea localităţii şi oamenilor ei. 
În cadrul evenimentului o participare activă au demonstrat discipolii instituţiilor preunivesitare şi preşcolare din localitate, lucrătorii de la edificiul de cultură, dar şi angajaţii din gospodăria agricolă şi de la primărie.
Sărbătoarea a durat pînă seara tîrziu.

  

Căutare

STRATEGIA 2016-2020

Links