La 22 octombrie 2017, în satul Chetrosu raionul Drochia, a fost dat startul Festivalulului Național „Satule, măndră grădină”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa primăriei satului Chetrosu, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial sub egida Ministerului Educației și Cercetării a Republicii Moldova. Această manifestare de amploare a avut drept obiectiv primordial promovarea celor mai inedite valori cultutal-spirituale a satelor și comunităților care reprezintă un adevărat colțișor de rai. Pâinea și sarea, cele doua elemente moştenite din bătrâni, în semn de ospitalitate, au fost lucruri valoroase oferite oaspeților dragi: Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Organizaţiei raionale Drochia a Partidului Depocrat din Moldova, Vitalie Josanu vicepreședintele raionului Drochia, Diana Dicusari, directorul General al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Viorel Clăpău, primarul comunei Rebrișoara, judeţul Botoşani, România, Gheorghe Nichitovici, primarul comunei Marşineţ, regiunea Cernăuți, Ucraina.
În discursul său, Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a menționat: „Știu că sunteți satul cu cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, cu cele mai importante valori ale neamului nostru care sunt păstrate şi promovate precum o sfântă o comoară. Aveți o localitate frumoasă, dar mai frumoși sunt oamenii ei, care știu a păstra și a transmite din generație în generație tot ce aveți mai sfănt. Iar organizarea acestui festival, de altfel, foarte frumos, este încă o dovadă a celor spuse mai sus. Tot respectul pentru Ion Prodan, primarul satului Chetrosu, toată recunoştinţa consiliului sătesc şi închinăciuni de sănătate tuturor chestroşenilor.”
„Meșteșugurile, portul național, bucatele tradiționale și tot ce are omul mai bun, le-am descoperit aici, la Chetrosu.- a spus Diana Dicusarî, directorul General al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. - Cea mai mare bogăție a țării noastre sunteți Dumneavoastră, cei care știți să cântați, să dansați, știți și slova și povaţa mamei, de care aveţi grijă sa răsune în continuare. Astăzi gospodarii și-au scos din lada cu zestre cele mai frumoase tradiții și obiceiuri care v-or dăinui din neam în neam, - a conchis Diana Dicusari.
Gazda şi, totodată, sufletul festivalului, primarul s. Chetrosu Ion Prodan, a mulțumit sătenilor care s-au implicat activ în organizare, spunând: „Chetroșenii întotdeauna au fost oameni primitori, harnici, frumoși, inimoși, cunoscători de tradiţii şi păstrători de obiceiuri. Acest eveniment ne-a reușit datorită implicării active a consilierilor locali, a locuitorilor care au depus inimă și suflet în organizare. De aceea ne dorim din tot sufletul ca această activitate să aibă continuitate”.
În cadrul festivalului au evoluat cele mai reprezentative formații artistice din raion, Romănia și Ucraina, care au pus în evidență autenticitatea vetrei folclorice. Cireaşa de pe tortul evoluărilor a fost să fie orchestra „Mugurel”, dirijată de maesrtrul Ion Dascăl.
Unul din episoadele emotive ale evenimentului a fost omagierea cuplurilor cu 50 şi 60 ani de căsnicie. Sub frumoasa melodie despre casa părintească, interpretată de cîntăreţul Vasile Pascaru, descentent din s. Chetrosu, omagiaţilor le-au fost înmânate trandafiri, Diplome de fidelitate şi premii băneşti din partea primăriei localităţii.
Sărbătoare, una cu adevărat de suflet, or, în cadrul ei oamenii s-au revăzut după ani, au făcut schimb de vorbă, de amintiri, a durat până hăt târziu. Cu atât mai mult că de durata ei au a avut grijă unii agenţi economici din teritoriu, dar şi primăria, care au servit gratuit oamenii cu bucate tradiţionale, vin din poamă nouă, ţuică de prune şi caise. 
Frumuseţea şi măreţia evenimentului, reuşita lui, cu toată certitudinea, cere continuitate.

 

  

Căutare

STRATEGIA 2016-2020

Links